For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Skalldyrtapas

Stilleben: (fra tysk Still-leben: «stille liv») er et kunstverk som gjengir objekter i ro, ofte som oppstillinger av hverdagslige gjenstander som enten er fra naturen (blomster, frukt o.l.) eller menneskelaget; vaser, glass, mat osv.
(kilde: wikipedia)

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen

Vinterstid er skalldyrenes aller beste tid. Når det er iskaldt i vannet forsvinner algene og levevilkårene for skalldyr og skjell blir bedre. Skalldyrene blir «fastere i fisken», bedre i smaken og oppnår en generelt høyere kvalitet. Når vår venn krabbefiskeren kommer på døra med en diger hummer og en pose full av krabber trives også vi vinterstid ved kysten. Hvem trenger vel skiføre når Kragerøskjærgårdens skalldyrsdelikatesser finnes rett utenfor stuevinduet. Vi må ut og sanke fler av dem, blåskjell, reker og østers. De ferske fristelsene fra det iskalde havet gjør valget enkelt: En aften med litt av alt og dermed SKALLDYRTAPAS. 

Det man alltid må ha på tapasbordet er godt brød, gjerne hjemmebakt eller kjøpt surdeigsbrød. Når det er sagt handler resten om å tilberede skalldyrene slik at smaksløkene pirres i passende små doser. 

Klør som krafser og klorer

Kokte krabbeklør er mat for folk flest. De kjøttfulle klørne er lette å knuse med en liten hammer og det hvite krabbekjøttet smaker nydelig i seg selv. Men med en sprek saus bestående av blant annet ingefær, chili og ketjap manis heves opplevelsen til nye høyder. Anbefales. Denne er enkel å lage og tar ikke lang tid.  

Du begynner med peppersausen, putter alle ingrediensene i en kasserolle og koker opp under omrøring. Blandingen skal kokes ned cirka 30 prosent. Når den er blitt passe tykk kjører du sausen i en blender og begynner på peppersmøret. 

Rist de hele pepperkornene i en tørr panne på medium varme til pepperoljen kommer ut. Så grovstamper du pepperkornene i en morter. Du har garantert aldri smakt bedre pepper. Smelt smøret og ha i pepperet. Deretter lar du smør og pepper småsimre på lav varme i cirka fem minutter.

Nå er det tid for å blande den tykke - peppersausen med peppersmøret. Du koker blandingen opp igjen og tømmer over krabbeklørne. Et lite tips før servering er å bruke wok eller å varme retten i ovnen, slik at krabbeklørne blir gode og varme. Til slutt strør du over hakket koriander.

Østers for nybegynnere

Noen elsker østers. Folk flest vi kjenner er skeptiske. Når tapasbordet bugner utfordrer vi allikevel til en prøvesmak. Et slurp østers naturell med litt finhakket chili og en liten skvis av lime smaker overraskende godt og skjerper appetitten. Om smaken pirrer råder vi deg til å handle dem trygt over disk for det anbefales at østers som sankes på grunt vann varmebehandles før den spises på grunn av forurensningsfare. Som privatperson kan du gjøre som du vil, men skulle det lukte fælt når du åpner østersen så hiv den!

Vinterhotte reker

Hvitløk, chili og olje er ingredienser man alltid burde ha stående. At noe så enkelt sammen kan smake så himmelsk godt. Tilsetter du reker, store eller små, og tar et stykke godt brød og dypper i den varme blandingen er tapaskvelden reddet. Denne hotpoten blir til ved å skjære hvitløken i tynne skiver. Bland så olivenolje, hvitløk og tørket chili i en liten stekepanne. Varm alt over middels varme til hvitløken blir gyllen og du kjenner en herlig aromatisk duft. Skru ned varmen og tilsett rekene. Rekene skal bare varmes i pannen. Dryss over hakket bladpersille.

Blåskjell med dyne på

Ok, denne sausen tar litt tid å lage, men den provencalske smaken er så absolutt jobben verdt. Du begynner med å putte tomatene i kokende vann og la dem fosskoke i et par minutter. Flå dem, fjern steinene, finhakk og legg dem til side. Så surrer du løk, hvitløk, selleri og urter i olje på svak varme til alt er mykt. Ha i tomatpuré og tomathakk. La det hele putre på svak varme i 30 minutter. Smak til med salt, pepper og en teskje sukker. 

Mens sausen koker damper du blåskjellene i lettsaltet vann til skjellene åpner seg. De som forblir lukket kaster du. Sett stekeovnen på 300 grader eller bruk grillen. Fjern det øverste halve skallet på de dampede skjellene, legg dem på et ildfast fat. Fordel saus over de halve blåskjellene. Dryss over revet parmesan, sett fatet i stekeovn på sterk varme eller grill i 3 – 4 minutter til de er gyllne. Dyss basilikum over. Blåskjell med dyne på. Voila! 

Der hummeren bor

Heldige er vi barna av dem som før i tida bedrev matauk i kragerøskjærgården. De spiste fisk fem dager i uka fordi de måtte. Men verken dårlig råd eller det ensidige sjømat-kostholdet gikk utover våre forfedres appetitt på maten de hentet opp fra havet. For vi fikk være med å trekke garn og sette teiner. Tidlig og seint. Vi lærte å rense fisken og å steke og grille maten som ble høstet fra havet. Vi fikk nøye demonstrert hvordan paven skulle fjernes fra krabbene som ble kokt i ei bålfyrt tønne med saltvann. Vi ble litt satt ut da de la til ved brygga med østers hentet opp med en jernrake og bøttevis med blåskjell som skulle skrubbes. Det var ikke noen blåskjelltelefon den gangen og alt som skulle til av krydderier var salt og pepper. Og gressløk som grodde i en tust under kjøkkenvinduet. De som drev matauk i Kragerøskjærgården var de som visste hvor hummeren bodde. Det skal de ha. Alt var ikke bedre før men deres begeistring for havets kardinal klinger fortsatt like godt: Den beste måten å servere hummer på er
naturell. Selvsagt med et glass champagne til. 

God skalldyrsvinter, folkens!

Den spreke: 

Pepperkrabbe

Du trenger: 

1 1⁄2 kg krabbeklør, knuste

Koriander, frisk

Peppersaus

1 dl Sukker

1 dl Hvitvinseddik

1 dl Nøytral olje

3⁄4 dl Ketjap manis

3⁄4 dl Soyasaus

1⁄2 dl Østerssaus

1 stk Hvitløksfedd, biter

2 stk Chili, biter

80 g Ingefær, biter

Peppersmør

4 ss Pepper

4 ss Smør

Den eksotiske: 

Østers med 

chili og lime

Du trenger: 

8 østers 

1 rød chili, finhakket

1 lime

Den hotte: 

Hvitløksreker med chilli

Du trenger:

500 g rensede reker

2 dl mild olivenolje

7 stk hvitløksfedd

2 stk tørkede chili

4 ss bladpersille

Den lunefulle: 

Gratinerte blåskjell provencale

Du trenger:

20 stk ferdig dampede blåskjell

1 dl provencale saus

Basilikumblader

Parmesanost

Provencale saus 

1 ss olivenolje

2 stk hakket løk

1 stangselleri, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

1 ts hakket basilikum

0,5 ts timian

1 ts persille, finhakket

1 stk laubærblad

1 ss tomatpuré

4 stk moden tomat (skoldet og hakket)

salt, pepper

1 ts sukker

Søk overnatting

Type:

Søk ting å gjøre

Type:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

Type:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av