For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Sopp er topp

Nå som sensommeren er her og høsten nærmer seg er det perfekt og komme seg ut i naturen på let etter sopp eller bær. I Kragerø har vi mange steder med mye flott sopp. Kantareller - piggsopp - steinsopp - traktkantarell m.m.

Foto: Hege Lier og Ingvild Langeland - Oppskrifter: Hege Lier

For soppen er det bra at sommeren ikke har vært så flott. Fuktighet gir bra vekstvilkår for soppen, så nå går vi inn i en perfekt soppsesong!

Områder i Kragerø som er vel verdt og ta en skogstur på leit etter nydelig matsopper er: Berg, Vallberg, Skåtøy, Fossing, Helle, Kjølebrønn, Kroken, for og nevne noen. Stort sett kan du finne sopp over hele kommunen. God tur!

For deg som skal ut og plukke sopp er det viktig og vite hvilke som er spiselige og hvilke som man kan ta feil av. Er du usikker, så få med deg en som har greie på sopp og start med noen få sikre.

Mattilsynet oppgir åtte sikre matsopper: Kantareller, traktkantarell, fåresopp, rødskrubb, matblekksopp, blek piggsopp, steinsopp og granmatriske.

Nyttig link til sak om sikre sopper

Rådet fra mattilsynet er ganske enkelt, spis kun sopp du vet er trygg!

Sopp - appen fra Gyldendal Norsk forlag kan anbefales og lastes ned på din smart telefon.

Tips til nydelige retter du kan lage med selvplukket sopp:

SKOGSOPPSUPPE

300 gr blandet skogsopp – aromasopp, steinsopp, kantarell

  • 3 sjalottløk
  • 2 ss olivenolje
  • 50 gr smør
  • 2 dl hvitvin
  • 8 dl lys kraft
  • 5 dl kremfløte
  • 1 ss frisk timian
  • 2 ss persille
  • 1 ss gressløk
  • Salt og pepper

Legg til side noen av de fineste
soppene til garnityr. Skjær resten av soppen i grove terninger. Finhakk sjalottløk, og stek dem 
gyllen med soppen i litt av smøret
og olivenoljen. Hell over vin og
kok inn til tredjeparten er igjen. Spe med lys kraft og fløte. Kok videre i ca. ti minutter. Hell suppen over i en kjøkkenmaskin og kjør den glatt. Ha suppen tilbake i kjelen, og gi den ett oppkok. Smak til med salt og pepper. Skjær den hele soppen i passende biter og stek den gyllen med resten av smøret og oljen. Hakk krydderurtene og dryss dem oppi. Krydre med salt og pepper.

LYS KRAFT

3 kg kjøttben eller kyllingskrog

(eventuellt ferdig buljong eller kraft)

5 l vann

2 ss salt

2 løk

1 gulrot

100 gr sellerirot

100 gr purre

1 laubærblad

1 ss hel svartpepper

1 ts tørket timian

Oppskriften gir ca. 3 liter.

Legg bena i en stor kjele med kaldt vann. Kok opp og skum godt. Ha i salt og kok opp på ny. Skum igjen. Rens grønnsaker og legg dem i kjelen sammen med krydderet. La kraften småkoke i fire-seks timer. Sil kraften. Avkjøl den. Kraften kan oppbevares kaldt i fire-frem dager eller fryses i begre i passende porsjoner.
Den har da ca. ett års holdbarhet.

GRATINERT STEINSOPP
MED MOZARELLA

Skjær steinsoppen i tynne skriver.
Legg lagvis i en gratengform med skivet eller grovrevet mozarella og litt fersk timian. Ikke legg for mange lag.
Da blir soppen kokt i stedet for grillet. Hell over litt ekstra virgin olivenolje. Gratineres til soppen er stekt og osten
er smeltet. Servers på et landbrød eller annet godt og ferskt brød.

Variasjon: man kan også legge litt rødløk sammen med soppen og osten. 

ITALIENSK PIZZA MED KANTARELL

  • Pizzabunn
  • tomatsaus 
  • kantarell
  • rødløk
  • chevre
  • mozzarella
  • fersk oregano
  • noen dråper med ekstra virgin oliven olje.

Stekes på 200 grader til pizzaen er gyllen, gjerne på steinplate.

Toppes med basiillikum og ruccola etter steking

JAMIE OLIVERS PIZZASAUS 

Jamie Oliver bruker sin hjemmelagde tomatsaus til å smøre pizzabunnen med

 

Nok tomatsaus til 6-8 porsjoner:      

  • 1 stor, finhakket hvitløkbåt
  • 2 ss olivenolje
  • 1 liten tørket spansk pepper
  • 2 ts tørket oregano
  • 3 bokser hermetiske tomater, helst italienske lommetomater
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 håndfull finhakkede basilikumblader
  • salt og nykvernet pepper
  • 2-3 god olivenolje

 

Fres hvitløken med olje i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett chili, oregano og tomater. Bland forsiktig, men ikke slik at tomatene går i stykker og de bitre frøene gir smak til sausen.

Kok sakte opp og la sausen småkoke en times tid. Ha i eddik, rør godt og trykk ut tomatene i sausen.

Ha i basilikum, smak til og ha i noen munnfuller god       olivenolje før du fjerner sausen fra varmen.

STEINSOPP OG POTETTÅRN

  • 400 gr store poteter
  • 200 gr steinsopp (eller annen stor sopp som Portobello)
  • Parmesan
  • 4 ss olivenolje
  • 1 bunt persille
  • Salt og pepper

Skrell og skjær potetene i like tykke skiver. Kok dem slik at de fremdeles er litt harde.

Stek soppen, helst i store skiver i halvparten av oljen.

Legg så sopp- og potetskiver lagvis i 8 «tårn» på en bakeplate. Dryss persille mellom lagene. Stikk gjerne en coctailpinne gjennom for å holde dem på plass. Riv osten og dryss den på toppen. Drypp over resten av oljen og stek disse potettårnene i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter. De skal ha litt farge.

NB! Revet parmesan, presset hvitløk og litt revet muskat setter en ekstra piff på retten.

Man kan også bruke spansk Manchego i stedet for parmesan, eller Pecorino – fast hvit geitosttype. 

SOPP- OG OSTEPAI

Fyll til 30 cm´s form:

  • 400 gr sopp
  • 1 liten purre
  • 2 ss smør
  • 3 dl revet ost
  • 4 egg
  • 3 dl fløte
  • ½ ts salt
  • Grovmalt pepper
  • Egg til pensling

Skjær soppen i biter og snitt purren. Fres sopp og purre ved middels varme til væsken har kokt inn. Legg soppblandingen i den stekte paibunnen, dryss over ost og hell over en blanding av agg, fløte, salt og pepper. Kjevl ut resten av paideigen, skjær til lange strimler og legg dem som et gitter over paien. Pensle med egg. Stek paien midt i ovnen ved 200 grader i 30-35 minutter. Serveres gjerne med salat. 

STEKT TORSK PÅ SELLERISENG OG STEKT SOPP

  • 1 kg torskefilet med skinn
  • 2 ss havsalt
  • 1 sellerirot
  • 1 dl fløte/helmelk
  • 1 dl ribbefett
  • 100 gr sopp
  • 1 ss finskåret gressløk/vårløk
  • Salt og pepper

Dryss havsalt på fiskefiletens kjøttside. La den ligge i romtemperatur i 1 time.

Selleriroten skrelles og kuttes i grove terninger som kokes møre i vann uten salt. Slå av vannet og kjør sellerien i en matprosessor eller med en stavmikser. Spe med kokende fløte eller melk og tilsett mykt smør. Smak til med salt og kvernet pepper.

Kutt soppen opp i små terninger og stek den i en kasserolle med litt av ribbefettet. Tilsett resten av ribbefettet, og straks før servering tilsett finskåret gressløk.

Skyll fisken i kaldt vann og tørk den godt. Kutt fisken opp i 6 pene stykker. Legg fisken på en smurt stekeplate med kjøttsiden ned. Bak fisken på 180 grader i ca. 10 min. Skinnet tas av rett før servering. Legg selleripureen midt på et fat, eller fordel den på tallerken. Hell ribbefettet med sopp rundt. Serveres med Ringerikspoteter eller mandelpoteter.

Tips: Ribbefettet kan også byttes ut med bacon i terninger. Bruk da litt ekstra smør i stekeprosessen, slik at du får litt ekstra avrent baconfett. 

Søk overnatting

Type:

Søk ting å gjøre

Type:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

Type:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av